maanantai 3. lokakuuta 2016

Kyung-sook Shin: Pidä huolta äidistä

Kuvahaun tulos haulle pidä huolta äidistäPidä huolta äidistä on tarina Park so-nyosta, eteläkorealaisesta neljän lapsen kuusikymppisestä äidistä, joka katoaa Soulin metroasemalla. Puoliso kävelee edellä ja ehtii metroon, Park so-nyo jää jälkeen ja katoaa. Kun aikuiset lapset rupeavat etsimään äitiään, he huomaavat miten vähän ovatkaan tienneet hänen elämästään.

Kyung-sook Shin (s.1963) on suosittu ja monin palkinnoin palkittu eteläkorealainen kirjailija. Hän muutti maalta veljensä luokse Souliin, kävi töissä tehtaassa, opiskeli iltakoulussa ja lopulta valmistui Soulin taideinstituutista luova kirjoittaminen pääaineenaan. Pidä huolta äidistä on hänelle vahvasti omakohtainen romaani: Soulin-junassa äitinsä kanssa istuessaan hän kiinnitti huomiota siihen, kuinka väsyneeltä hänen äitinsä näytti, ja päätti kirjoittaa tästä kirjan. Tarina sai kuitenkin kypsyä vuoteen 2008 asti, jolloin hän alkoi soitella äitinsä kanssa ja kysellä tämän nuoruudenhaaveista ja unelmista. Teos voidaankin nähdä kunnianosoituksena Kyung-sook Shinin omalle äidille.

Romaani osoittaa kaksi melko universaalia, yhteiskunnallista ilmiötä: kaupungistumisen ja toisaalta myös sen, kuinka läheisiään pitää itsestäänselvyytenä. Teemoina uuden ja vanhan yhteiskuntien törmääminen ja lasten ja aikuisten tai aviopuolisoiden väliset suhteet ovat ajattomia.

"Äiti työskenteli lakkaamatta, mutta ette auttaneet häntä, vaan jopa sinä pidit itsestäänselvyytenä että se oli äidin osa. Kuten veljesi huomautti, toisinaan jopa piditte äidin elämää pettymyksenä - siitäkin huolimatta että äiti oli aina ponnistellut antaakseen teille kaikkein parasta, vaikkei hän ollut koskaan  ollut taloudellisesti hyvässä asemassa. Siitäkin huolimatta että äiti oli ollut se, joka taputti teitä selkään kun olitte yksinäisiä."

Pidä huolta äidistä on kirjoitettu todella kauniisti. Siinä jokainen sana tuntuu olevan tarkkaan harkittu, enkä haluaisi mitään lisätä enkä mitään poistaa. Tämä on mielesteni merkki hyvästä kielenkäytöstä, kiitos siis myös suomentaja Taru Salmiselle!

Valitettavasti minun on pakko hieman kritisoida kirjaa sen ajoittaisesta vaikealukuisuudesta. Kertojat vaihtelevat isän ja eri lasten välillä, niin että on melko vaikeaa pysyä kärryillä kuka kertoja milloinkin olikaan. Toinen asia on se, että romaanissa puhutaan koko ajan sinä-passiivissa. Uudet lähestymistavat kerrontaan tuovat särmää ja rikkovat rajoja ja ovat sinänsä hyvästä, mutta tälle tavalle en lämmennyt. Yhdessä nämä piirteet valitettavasti veivät keskittymiskykyä tarinaan ja kauniiseen kuvailuun.

Helmet-lukuhaasteessa Pidä huolta äidistä menee kohtaan 10. Aasialaisen kirjailijan kirjoittama kirja.


Lähteet: Into kustannus: Pidä huolta äidistä
HS 9.6.2015: Kyung.sook Shin kirjoitti bestsellerin aikuisten lasten suhteista vanhempiinsa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti