keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Fredrika Runeberg: Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä

Kuvahaun tulos
Fredrika Runeberg
Rouva Katarina Boije
ja hänen tyttärensä
suom. Tyyni Tuulio
Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä on Fredrika Runebergin romaani vuodelta 1858. Kyseessä on historiallinen romaani, jonka tapahtumat sijoittuvat isonvihan aikaan, vuosiin 1714-1721. Teos onkin ensimmäinen historiallinen romaani Suomessa!

Vaikka romaanien lukeminen oli tytöille ankarasti kielletty, Runeberg luki paljon ja oli kirjallisen uranuurtajuutensa lisäksi myös ensimmäinen naistoimittaja Suomessa.

Teos kertoo leskirouva Katarina Boijen ja tämän tyttärien elämän dramaattisista käänteistä, jotka alkavat venäläisten poltettua heidän talonsa. Vanhempi tytär Margareta pakenee sissisotilaan Mauno Malmin avustamana, rouva ja nuorempi tytär Cecilia saadaan kiinni ja viedään Venäjälle. Paljon teoksessa seurataan tyttärien, erityisesti Margaretan käänteitä hänen vihkiytyessään salaa pelastajansa kanssa. Äitirouva yrittää sitten kaikin keinoin purkaa tämän epäsäätyisen avioliiton. (aatelittomia on muuten oikeasti tuomittu kuolemaan avioliitosta aatelisten kanssa!) Cecilia taas on kihlattu ruotsalaiselle Kaarle Lejonkarille, mutta hän alkaa huomata outoja piirteitä sulhasessaan...

Romaanissa voidaan nähdä vahvasti naisasian ajamista. Runeberg käsittelee naisen yhteiskunnallista asemaa ja roolia miehen ja naisen välisessä suhteessa: miten käy naisellisen ja myöntyvän Cecilian ja toisaata taas vahvan ja määrätietoisen Margaretan.

Huomioitavaa on, että Fredrika Runeberg kirjoitti teoksen muiden kotitöidensä ja lastenkasvatuksensa ohessa, "Ollessaan niin väsynyt ettei jaksanut edes ommella". Hän onkin valitettavasti jäänyt kirjailijana käytännössä kokonaan miehensä varjoon.

Mielestäni romaanina Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä on alussa melko tylsä, tuntuu siltä että tärkeitä tapahtumia ehkä pohjustetaan liikaa, mutta loppuosa yllättää iloisesti. Alussa irralliset langanpätkät alkavat kietoutua yhteen. Loppu on mukavan kiinteä ja paljon toimivampi kuin alku.

Minä luin kirjan siis siksi, että suoritan yliopistossa paraikaa kurssia 1800-luvun kirjallisuudesta, ja Fredrika Runeberg on osa sitä. Aiemmin minulla olikin jo postaus Johan Ludvig Runebergista! Seuraavaksi alankin lukea varmaan Minna Canthia tai Aleksis Kiveä. Muiden kirjojen ohella, tietysti (;

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan Rouva Katarina Boijen ja hänen tyttärensä kohtaan 15. Kirjan kansi on mielestäsi ruma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti