sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Ebershoff: Tanskalainen tyttö

Kuvahaun tulos haulle tanskalainen tyttö
David Ebershoff
Tanskalainen tyttö
Otava
Tanskalainen tyttö on vuonna 2000 ilmestynyt kalifornialaisen David Ebershoffin esikoisromaani. Se kertoo fiktiivisen omaelämäkerrallisesti tanskalaisesta taidemaalari Einar Wegeneristä, jolle tehtiin 1900-luvun alkupuolella yksi maailman ensimmäisistä sukupuolenvaihdosleikkauksista.

Monelle Tanskalainen tyttö on tuttu viime vuonna julkaistusta elokuvastaan. Siinä Gretan näyttelijä Alicia Vikander voitti parhaan naissivuosan Oscarin.

Kuvahaun tulos haulle the danish girlKirjassa Einar ja Greta Wegener ovat naimisissa oleva taiteilijapariskunta. Heistä Einar on tunnetumpi, kuuluisa luontomaalauksistaan, ja Greta maalaa muotokuvia. Lili syntyy, kun Gretan malli, oopperalaulaja Anna jättää saapumatta, ja Greta pyytää Einaria pitämään jalassaan Annan kenkiä jotta Greta saa maalattua tämän jalat. Sukissa, naisten kengissä ja hame sylissään Einar kokee jotain mitä ei ole tuntenut koskaan ennen.

"Greta maalasi touhukkaasti epätavallisen kiihkeä ilme kasvoillaan. Einar lipui kohti unien varjomaailmaa, jossa Annan leninki saattoi kuulua kenelle tahansa, jopa hänelle itselleen."

Teoksen rytmi on nopeatempoinen: minusta tuntuu kuin olisin jättänyt ymmärtämättä joka toisen sanan kun halusin vain päästä eteenpäin niin nopeasti. Paljon teoksessa on tiettyä maalailevuutta; yksityiskohtiin kiinnitetään paljon huomiota. Pidin siitä miten vähän tärkeitä hahmoja oli! Näin lukija pysyy kärryillä kustakin henkilöstä paremmin eikä tarvitse miettiä kuka nyt olikaan kuka.

Tanskalainen tyttö on fiktiivinen teos, se ei ole kuvaus tositapahtumista. Olisin kirjassa ehkä odottanut enemmänkin ihmisten epäluulojen kuvaamista ja vaikeuksia, kuten vaikkapa byrokratiaongelmia, koska aihe on tänäkin päivänä vielä arka ja silloin oltiin muutenkin paljon vaikeammassa tilanteessa kuin nykyään maailmansodan kolkuttaessa jo ovelle. Romaanissa kuvataan kuinka Kööpenhamina alkoi tuntua liian ahtaalta Lilille ja Gretalle, mutta muuten ongelmia ei oikeastaan esiintynyt. Kaikki jotka tapaavat Lilin ja saavat tietää tämän menneisyydestä Einarina ottavat asian oikein hyvin, mikä tuntuu vähän epäluonnolliselta ottaen huomioon ihmisluonnon. Tämä on kuitenkin kirjailija Ebershoffin valinta esittää tapahtumat näin. Ja mikäs siinä, ehkäpä olisikin kokonaan oman kirjansa aihe kertoa transseksuaalin kohtaamista ongelmista, Tanskalainen tyttö on hieno tarina itsensä löytämisestä ja identiteettinsä rakentamisesta.

Helmet-lukuhaasteessa Tanskalainen tyttö tulee kohtaan 23. Oman alansa pioneerinaisesta kertova kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti