sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Jansson- Taikurin hattu

Tove Jansson:
Taikurin hattu
WSOY
1948/2010
Heippa ja hyvää isänpäivää kaikille isille! Tässä olisi isänpäivän kunniaksi vähän ajatuksia muumikirja Taikurin hatusta.

Taikurin hattu on ilmestynyt vuonna 1948, eli se on kaikkiaan kolmas muumiromaaneista. 50-luvun taitteessa Jansson eli voimakasta aikaa esimerkiksi Vivica Bandlerin kanssa, ja se näkyy myös häänen teoksissaankin, kuten Taikurin hatun Tiuhti ja Viuhti- hahmoissa ja Vaarallisen juhannuksen teatteriteemassa.

Taikurin hattu- teos itsessään on aika polveileva. Taikurin vanha hattu ilmestyy muumilaaksoon ja aiheuttaa kummallisuuksia, se esimerkiksi kasvattaa viidakon muumitaloon. Teoksessa kuitenkin tapahtuu paljon muutakin; hahmot tekevät retken hattivattien saarelle, muumipeikko muuttu vahingossa kummituseläimeksi, Niiskuneiti löytää kauniin aarteen, Niisku johtaa oikeudenkäyntiä, Möröltä piiloudutaan, Hemuli aloittaa uuden keräilyn ja Tiuhti ja Viuhti piilottelevat salaisuutta matkaöaukussaan.

Tarinassa hahmot ja heidän keskinäiset suhteensa ovat tärkeässä roolissa. Teoksessa tärkeässä osassa ovat myös oikeusfilosofiset kysymykset: kuka saa pitää matkalaukun sisällön? On mielestäni tärkeää, että tällaista asiaa käsitellään lastenkirjassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti