perjantai 2. helmikuuta 2018

Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa

Poika raidallisessa pyjamassa on irlantilaisen John Boynen (s. 1971) romaani vuodelta 2006. Se on kertomus kahden yhdeksänvuotiaan pojan ystävyydestä toisen maailmansodan ajalta, Auschwitzin keskitysleiriltä.

Bruno on elämäänsä  hyvin tyytyväinen berliiniläispoika, kunnes joku pieniviiksinen mies Hiller käy illallisella heidän luonaan. Tämän jälkeen Isä saa töissä ylennyksen komendantiksi, ja Bruno, Äiti, Isä, Toivoton Tapaus eli kolme vuotta vanhempi sisko Gretel ja sisäkkö Maria muuttavat mukavasta viisikerroksisesa Berliinin-kodistaan kolkkoon taloon Aus-vitsiin. Isän työ on hyvin tärkeä, paljon tärkeämpi kuin Brunon kolme parasta ystävää Berliinistä ja naapuruston leikkimahdollisuudet ja vihanneskojut. 

Aus-vitsissa Bruno ikävystyy ystävien ja virikkeiden puutteesta, joten eräänä päivänä hän päättää lähteä tutkimusmatkalle aidan viertä. Toisella puolella on satoja ihmisiä, kaikki samanlaisissa raidallisessa pyjamissa kaiket päivät. Tutkimusmatkallaan Bruno löytää toisen pienen pojan, Shmuelin. He juttelevat aidan läpi viikkoja ja kuukausia ja ystävystyvät.

Teos on koskettava kaikessa raakuudessaan, mutta minut se jätti vähän kylmäksi. Yleisesti ottaen Bruno on kertojana hyvin sinisilmäinen ja naiivi. Minun on helppo sanoa näin jälkikäteen, kun minulle vuosi 1942 on kaukainen osa historiaa, ja minulle on vuosia kerrottu mitä silloin tapahtui. Bruno taas eli sitä aikaa ja vielä hyvin, hyvin puolueellisessa ilmapiirissä. Myöskään loppuratkaisusta en pitänyt. Yksityiskohtia kertomatta, mielestäni tässä historian traagisuus tuodaan esiin aivan väärästä näkökulmasta.

"Näytti siltä, kuin puutarhaa olisi hoitanut hyvin huolellisesti joku, joka tiesi että kukkien kasvattaminen tällaisessa paikassa oli hyvä teko, niin kuin panisi pimeänä talviyönä piskuisen palavan kynttilän sumuisella nummella kohoavan valtavan linnan nurkalle."


Kuvahaun tulos haulle poika raidallisessa pyjamassa
John Boyne
Poika raidallisessa pyjamassa
suom. Laura Beck
Bazar kustannus
Helmet-lukuhaasteessa sijoitan Pojan raidallisessa pyjamassa kohtaan 17. Kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa, eli siis holokaustia, juutalaisvainoja ja rasismia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti