Filosofit Schildts & Söderströms suom. J. Korhonen & S. Korpela |
Pidin siitä, miten kirja on toimitettu. Siinä on jokaisen filosofin kohdalla esitelty tämän tutkima filosofian suuntaus ja sen haara, ja tätä suuntausta aiemmin ja myöhemmin tutkineet. Jotkut filosofit on esitelty tarkemmin, ja joistakuista on kuvakin. Teos on hyvin värikäs selkeästi jäsennelty. Ainoastaan kansi on kirkkaan keltaisella taustallaan ja eri teksteillään ja kuvillaan hiukan psykedeelinen, kuten ystäväni kuvaili.
Pidin kirjasta! Tällaiselle filosofiaa tuntemattomalle teos oli aika raskastakin luettavaa välillä, ja siksi suosittelisinkin kirjaa esimerkiksi filosofiaan edes hieman perehtyneelle. Ihan mitään kevyttä iltalukemista tämä ei ollut. Mutta pidän silti hyvänä että tällainen teos on tehty. ei kaiken tietokirjallisuuden kuulukaan olla helppoa luettavaa (;
Esimerkki kirjan raskaudesta, ymmärtääkseen lukemaansa täytyy tietää käsitteitä (jotka selitetään kirjan lopussa):
"Jamesin pragmaattinen tulkinta totuudesta vaikutti John Deweyn filosofiaan ja synnytti Yhdysvalloissa uuspragmaattisen koulukunnan, johon kuului muun muassa Richard Rorty."
Melko hepreaa jos ei tunne pragmatismin tai uuspragmatismin käsitteitä.
Minulle itselleni läheisimpänä näin tanskalaisen Søren Kierkegaardin ajattelun. Kirjan mukaan Kierkegaard piti ihmistä itseohjautuvana yksilönä eikä osana suurta filosofista järjestelmää. Hän uskoi, että elämämme määrittyy teoistamme käsin, jotka puolestaan määrittyvät valintojemme kautta. Se mitä valintoja teemme on siis ratkaisevan tärkeää.
Helmet-lukuhaasteessa sijoitan Filosofit kohtaan 36. Kokoelma esseitä tai novelleja. Kokonaisia esseitä tässä ei nyt varsinaisesti ole, mutta close enough, esseistä kerrotaan tässä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti