keskiviikko 26. elokuuta 2015

Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää

Kerro minulle jotain hyvää on ehdottomasti yksi vuoden kaunokirjallisista tapauksista. Se kertoo neliraajahalvaantuneen Willin ja hänen henkilökohtaisen avustajansa Louisan välisen rakkaustarinan.

Jojo Moyes
Kerro minulle jotain hyvää
Me before you 2012
Gummerus 2015
Will oli menestyvä, täysillä elävä liikemies ja maailmanmatkaaja, kunnes jäi moottoripyörän alle ja halvaantui. Sen jälkeen hän ei ole voinut tehdä mitään itse, ja hänen maailmansa synkkeni kokonaan. Louisa taas oli aina asunut samassa pikkukaupungissa ja pyörinyt koko elämänsä samojen ihmisten parissa tutuissa ympäristöissä. Kun Louisa meni töihin Willin henkilökohtaiseksi avustajaksi, alku ei todellakaan ollut lupaava. Mitä yhteistä olisi pyörätuoliin loppuelämäkseen sidotulla kiipeilijällä ja tytöllä, joka kykenisi mihin tahansa, muttei halua tehdä mitään? Lopulta päähenkilöiden kemiat alkavat kohdata, ja he alkavat vaikuttaa toisiinsa.

Teoksessa pidin sen aitoudesta. Lukiessani Will ja Lou tuntuivat läheisiltä ihmisiltä, jotka olen aina tuntenut. Willillä oli ollut kunnianhimoa, ahkeruutta ja päämäärätietoisuutta, nyt hän oli katkera. Lou taas oli turvallisuudenhakuinen ja piti siitä mitä hänellä oli. Vaikka hän oli aina asunut pikkukylässä, hän oli kuitenkin innovatiivinen keksiessään Willille ohjelmaa. Hahmot heittelivät mielikuvituksellisia kommentteja, ärsyyntyivät ja ihastuivat. Se kaikki on elämää.

Teoksessa on kuitenkin eräs tärkeä juonenkäänne, joka panee Loun ahtaalle. Hänen on keksittävä jotain hyvää Willille- ja pian. Hän on alkanut välittää Wlillistä, eikä työpaikka ole enää samantekevä.

Minä nauroin ja itkin tätä romaania lukiessani. Noin puolessa välissä oli vakuuttunut, että se olisi uusi lempikirjani ja haluaisin juosta saman tien kirjakauppaan ostamaan sen omakseni, mutta nyt en enää ole niin varma. Mielestäni kirja olisi saanut loppua muutamaa kymmentä sivua ennen kuin se tuli päätökseensä.

Romaani oli koskettava ja aito. En oikein tiedä mitä muuta voisin sanoa siitä yhtä varmasti.


"Puoli kahdelta äiti lähetti minulle tekstiviestin kertoakseen, ettei isä päässyt autolla kadulle. "Älä lähde kotimatkalle soittamatta meille ensin", hän ohjeisti. En ollut varma, mitä hän aikoi tehdä soitettuani- kenties lähettää isän minua vastaan kelkan ja berhandinkoiran kanssa?"

"Rouva Traynor seisoi ihmisjoukon laidalla tuijottaen kaaosta kuin kapinoivia talonpoikia kummasteleva Marie Antoinette."  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti