keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Gayle Forman: Jos vielä jään

 Jos vielä jään imestyi hiljattain elokuvana, ja se saavutti suuren suosion. Trailerin nähtyäni halusin ehdottomasti lukea kirjan, ja viimeinkin pystyin tekemään niin. Nyt katsoin myös elokuvan, ja voi miten kaunis kokonaisuus niistä muodostuikaan. Tämä on kuin Yann Martelin Piin elämä: kirja ja elokuva täydentävät toisiaan luoden mahtavan kokonaisuuden.

Tässä tarinassa oli ihan kaikki, mitä hyvältä tarinalta vaaditaan: se oli herkkä, ja se oli monipuolinen; siinä on pohtimista perheen merkityksestä, musiikkia, rakkautta, nuoren kasvutarina ja valintoja. Hyvät ihmiset, lukekaa tämä kirja. Katsokaa tämä elokuva.


Kirja

Alkuperäisteos: If I stay
Kirjailija: Gayle Forman
Kääntäjä: Ulla Selkälä
Kustannusyhtiö: Dutton Juvenile/Suomessa WSOY
Julkaisuvuosi: 2009, pokkari 2014


Jos vielä jään
Gayle Forman
2009
WSOY
Jos vielä jään ilmestyi vuonna 2009 Dutton Juvenilen kustantamana, oikealta nimeltään If I stay. Se kertoo 17-vuotiaasta Miasta, joka käy lukion loppuvaihetta. Hän on erittäin hyvä soittamaan selloa, ja hän miettiikin maan toiselle puolelle Juilliardiin opiskelemaan hakemista. Asiaa mutkistaa se, että Mialla on poikaystävä Adam, jonka rock/emocore-bändi Shooting Star on tekemässä suurta läpimurtoa. Adam ei halua kaukosuhteeseen, ja Mia rakastaa Adamia, muttei toisaalta näe muuta tulevaisuutta itselleen kuin Juilliardin.
          Kaikki kuitenkin muuttuu silmänräpäyksessä, kun Mian perhe joutuu autokolariin. Mia näkee ja kuulee tapahtumat, mutta kukaan ei näe häntä. Mia saa myös tietää vanhempiensa kuolleen. Hän joutuu miettimään, pitäisikö lähteä vai jäädä; kuolla ja päästä vanhempiensa luokse vai jäädä joko Adamin luokse tai opiskelemaan.

Elokuva

Ohjaaja: R.J. Cutler
Käsikirjoittaja: R.J. Cutler, Shauna Cross
Jos vielä jään.jpgPääosissa: Chloe Grace Moretz, Mireille Enos, Lauren Lee Smith, Liana Liberato, Jamie Blackley, Aliyah O'Brien, Joshua Leonard, Jacob Davies.
Julkaisuvuosi: 2014

Elokuva ilmestyi 2014, ja se tuli juuri DVD:lle. Se kertoo tietysti saman tarinan kirjan kanssa. Mielestäni monesti kirjasta tehdyt elokuvat ovat aika huonoja, sillä elokuviin ei millään ehdi saada kaikkia kirjan tapahtumia, huomioita ja ajatuksia. Toisin oli kuitenkin tässä elokuvassa: pois oli jätetty vain muutamia kohtauksia ja joitakin oli muutettu hieman, mutta kokonaisuus toimi. Sainoisin itse asiassa, että kirjassa tarina oli kokonaisempi kuin elokuvassa, mutta elokuvassa tarinaa täydensivät aidot musiikkikohtaukset: kirjassahan ne täytyy vain kuvitella. Myös mielestäni elokuva oli ohjattu ja käsikirjoitettu hyvin. Toisaalta kirjassa oli mielestäni hyvin kuvattu sairaalaosuus joka ei ollut elokuvva niin hyvä, toisaalta elokuva esitti paremmin muut osiot.

Lopputulos: Kannattaa sekä lukea kirja, että katsoa elokuva, kokonaisuus on todella herkkä ja kaunis.


..."Onko tämä hyvä asu? Vai näyttääkö se lapselliselta?" Teddy kysyi vetäen esiin atraimen, parin pirunkorvia, punaisen hännän ja punaisen, potkupukumallisen pyjaman.
"Hui!" Adam astui taaksepäin silmät levällään. "Tuo asu seisauttaa veret vaikkei se edes ole vielä päälläsi."
"Niinkö? Mutta eikö pyjama tee siitä tyhmän näköistä? En halua että kukaan nauraa minulle", Teddy sanoi ja rypisti kulmiaan totisena.
Virnistin Adamille, joka yritti niellä omaa hymyään. "Punainen pyjama, atrain, pirunkorvat ja piikkihäntä ovat niin saatanallista kamaa, ettei kukaan tohtisi keljuilla sinulle, ettei vain joudu ikuiseen kadotukseen", Adam vakuutti...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti