lauantai 17. maaliskuuta 2018

Bourne: Mitä tytön täytyy tehdä?

Mitä tytön täytyy tehdä?
Holly Bourne
Mitä tytön täytyy tehdä?
suom. Kristiina Vaara
Gummerus
Lottie on tympääntynyt. Hän on saanut tarpeekseen vanhempiensa painostuksesta Cambridge-opintoihin, huonojen asioiden tapahtumisesta hyville ihmisille ja ennen kaikkea siitä, mitä täytyy kestää vain siksi, että on tyttö. Niinpä Lottie aloittaa kuukauden mittaisen projektin, jossa tekee näkyväksi jokaisen kohtaamansa seksismin ilmentymän. Nettivideokampanjan suosion kasvaessa Lottie joutuu kuitenkin huomaamaan, miten raskasta voi olla taistella niiden asioiden puolesta, joihin uskoo. Ja jos hän ei saa edes projektin (ärsyttävän kuumaa) kuvaajaa uskomaan feminismiin, kuinka hän muka saisi vakuutettua muun maailman? Mitä tytön täytyy tehdä muuttaaksen sen, mitä tyttöydellä tarkoitetaan?

Holly Bourne alkaa olla Suomessakin jo tuttu nimi nuorten aikuisten kirjallisuuden saralla. Kerrattakoon vielä, että hän on englantilainen ja kirjailijanuransa lisäksi feministi ja bloggaaja. Hänen teoksistaan on suomennettu Normaali-trilogia: Oonko ihan normaali?, Mikä kaikki voi mennä pieleen? ja tämä sarjan päättävä osa Mitä tytön täytyy tehdä? Olen lukenut molemmat aiemmat osat, ja pääset lukemaan kirjoitukseni niistä täältä ja täältä.

Normaali-trilogia kertoo kolmesta ystävyksestä: ensimmäinen osa ocd:tä sairastavasta Eviestä, toinen osa äitinsä hylkäämäksi tulleesta Amberista ja tämä kolmas Lottiesta, tulevasta pääministeristä.

Siinä missä trilogian aiemmat osat tarjoavat samaan aikaan sekä ikkunan nuorten aikuisten arkeen iloineen ja suruineen, että syvempää pohdintaa niin psyykkisistä sairauksista, hyväksytyksi tulemisesta ja joukkoon kuulumisesta, Mitä tytön täytyy tehdä? erottuu joukosta. Pidettyäni kovasti kahdesta ensimmäisestä osasta, odotin suurella innolla tämän romaanin lukemista. Valitettavasti koin kuitenkin pettymyksen: en saanut kirjaa nuorista aikuisista nuorille aikuisille, vaan sain feminismistä vaahtoavan romaanin pienillä nuorten elämän muruilla.

Feminismi on erittäin tärkeä asia, ja sitä pitää tuoda esille. On hienoa, että "tavallista arkea" elävien nuorten kuvauksen lisäksi kirjoitetaan myös näistä tulevista maailmanmuuttajista, jotka jo nuorina hengittävät intohimoa tehdä maailmasta paremman paikan. Mutta. Kuten edellisessä kappaleessa totesin, en saanut YA-kirjaa jostakin aiheesta, vaan sain paatoksellisen kirjan feminismistä pienillä huumorin ja YA-kirjallisuuden muruilla. Mielestäni teoksesta paistoi esiin kiire ja yksiulotteisuus. En edelleenkään ollenkaan moiti feminismiä aiheena, vaan tapahtumien vähyyttä ja henkilöhahmojen ohuutta. Teos ei tarjonnut oikeastaan yllätyksiä, ja se oli melko ennalta-arvattava. Tämä oli harmi siksi, että sarjan kaksi aiempaa osaa olivat mielestäni paljon monimuotoisempia, rikkaampia ja laadukkaampia. Ehkäpä kustantajalla oli kiire saada tämä teos julkaistua ja trilogia saatua pois jaloista, sillä Bournelta on ilmestynyt jo kolme uutta teosta tämän jälkeen vain parin vuoden sisällä.


"Game of Thrones actress @Maisie_Williams channeled her inner Arya Stark with this badass quote (: Mic/Alberto E. Rodriguez/Getty Images)"
Maisie Williams

 "Sinulla on vaihtoehto. Voit joko tukea Lottiea tässä, ja tämä voi olla koulu, joka ei hyväksy seksismiä vaan sen sijaan rohkaisee opiskelijoita taistelemaan tasa-arvon puolesta... tai voit olla rehtori, joka sallii tyttöjen tulla verbaalisesti solvatuksi kampuksella ja nuhtelee heitä kun he valittavat."

Helmet-lukuhaasteessa Mitä tytön täytyy tehdä? menee kohtaan 34. Kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta, sillä Lottie luo videokanavan, jolla julkaisee sisältönsä, ja kanava saa lopulta kymmeniä tuhansia seuraajia ja videot satoja tuhansia katselukertoja.

"Meidän täytyy oikeasti näyttää huomaamattomilta tänään", seitin. "Tämä on oikeaa hardcore-kansalaistottelemattomuutta. Mitä jos poliisi puhuttaa silminnäkijöitä, ja ne sanoo: 'tyttö oli yli satakahdeksankymmentäsenttinen punapää, ja hänellä oli valtava nenä ja viikset'?"

2 kommenttia:

  1. Moi! Mua kiinnostaisi ylipäänsä lukea aiheesta jokin kirja. Suosittelisitko kuitenkin Bournen teosta, vaikka siinä olikin tuollaisia puutteita?

    VastaaPoista
  2. Moikka! Suosittelen kyllä, se tuo kattavasti esiin monenlaisia seksistisiä epäkohtia olematta kuitenkaan miehiävihaava. Mukaan on myös hyvin saatu Lottien tunteita ja ajatuksia.

    VastaaPoista