sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

20/20- Lokki Joonatan

Halleluja, viimeinen tehtävä on täällä! Eli viimeisenä kirjana luin Richard Bachin Lokki Joonatanin. Se on ilmestynyt 1970, ja sen kauneus on todella ajatonta. Teen tehtävän

15. Kirjoita pohtiva teksti tai mielipideteksti kirjasta.

Lokki Joonatan on erittäin kaunis ja viisas teos. Se johdattaa lukijansa pohtimaan omia käyttäytymismallejaan ja haaveitaan, ja se kehottaa toteuttamaan itseään ja unelmiaan, välittämättä muiden mielipiteistä. 

Yksi teema kirjassa on anteeksiantaminen. Vaikka lauma kohteli Lokki Joonatania kaltoin, hän rakasti sitä silti niin paljon, että halusi palata takaisin näyttämään tietä kiinostuneille lokeille. Se oli pystynyt unohtamaan itsensä ja kaunan, ja ajattelemaan vain toisten etua.

Teoksessa yhdistellään mielenkiintoisesti kristinuskoa ja filosofiaa. Viittaukset Korkeimman Lokin Poikaan ja kuolemattomuuteen tuovat väistämättä mieleen Jeesuksen, sillä hänhän on Jumalan Poika. Jeesus myös kehotti lähimmäisenrakkauteen ja toisen posken kääntämiseen. Filosofista teoksessa oli esimerkiksi pohdinta kaikkialla olemisesta samaan aikaan ja "aikamatkustamisesta", siitä, ettei ole "maata, taivasta ja helvettiä", vaan on ain eri tasoja, joilla sirrytään. Melko filosofista on pohdinta linnun rajoista: ..."se tiesi, ettei se ollut luuta ja höyhentä vaan täydellisen vapauden ja lennon idea, jolle mikään ei pystynyt asettamaan rajoja."..

Mielenkiintoisinta on miettiä, mitä teos yrittää sanoa maailmasta, koska teos tuntuu symboliselta. Lukiessani mietin koko ajan, että se kertoo itse asiassa jostakin ihan muusta kuin lokeista ja lentämisestä, joten mistäköhän se todella kertoo? Tulin siihen tulokseen, että ei saa jumiutua arkirutiineihin, vaan kyseenalaistaa asioita ja miettiä elämän syvempää olemusta.

..." Me voimme kohota pois tietämättömyydestämme, havaita olevamme oivallisia luontokappaleita, joilla on älyä ja taitoa. Meistä tulee vapaita! Me opimme lentämään!"...


Lokki Joonatan
kuva: http://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512092734/lokki-joonatan/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti