lauantai 1. maaliskuuta 2014

13/20- Koirien maailmanhistoria

Heippa! Sain vihdoin ja viimein luettua Petri Pietiläisen tietokirjan Koirien maailmanhistoria. Se oli erittäin mielenkiintoinen, ja opin uusia asioita. Suosittelen kirjaa ihan kaikille- historian opiskelijoista  koirafaneihin. Teoksessa puhutaan tosiaan koirien historiasta faaraoiden ajalta tähän päivään, mutta se kertaa loistavasti myös ihmisten maailmanhistoriaa, sillä koirat ovat aina olleet ihmisten kanssa jollakin tavalla tekemisissä. Itse sain ainakin kunnon kertauksen historiasta ;) Minulle suositteli kirjaa Erkki Löfberg äidinkielenkurssilla, kiitokset Erkille!

Teen kirjasta tehtävän

  11. Kerro, miten lukemasi tietokirja muutti ajatteluasi.

Opin teoksesta paljon uutta.  Opin esimerkiksi, että rotu kiinanpalatsikoira syntyi siten, että Kiinan keisari Ming Han (28-75 jKr.) hylkäsi vanhan uskonnon, kungfutselaisuuden, ja omaksui uuden, buddhalaisuuden. Buddhaan liittyy myyttejä koirista ja leijonista, ja kiinalaisessa buddhalaisuudessa ne yhdistyvät leijonakoiraksi. Ming Han olisi siis halunnut lemmikikseen leijonan esikuvaansa seuraten. Keisarille ei kuitenkaan ollut saatavilla leijonaa, joten hovimiehillä on mahtanut olla vaikeaa toteuttaa saamaansa käskyä. Joku kuitenkin huomasi keisarin pienten koirien ja ulkomailta kauppiaiden mukana tulleiden leijonapatsaiden samankaltaisuuden. Nämä leijonapatsaat olivat ulkomailta saapuneita ja taiteilijan näkökulmia leijonasta, jolloin ne muistuttivat todellista leijonaa melko vähän. Ne kuitenkin riittivät esikuvaksi kiinalaisille. Koirasta tehtiin tätäen leijonan korvike, ja sen vahva jumalallisuus liittyy sekä buddhalaisuuteen Kiinassa että keisarin vähitellen muodostuneeseen symboliseen suhteeseen Buddhan kanssa.

Eläinoikeudenkäynti oli toinen uusi ja kiinnostava asia. Näitä oikeudenkäyntejä käytiin 1700- luvulla esimerkiksi Ranskassa. Eläimiä pidettiin vastuullisina teoistaan, ja niiden aiheuttamat kuolemantuottamukset vietiin oikeuteen. Näissä oikeudenkäynneissä todistajia kuulusteltiin, tuomio päätettiin ja eläimet mestattiin. Niiden ruumiita saatettiin häpäistä ennen polttamista. Eläinoikeudenkäyntejä käytiin ainakin tällaisia eläinlajeja vastaan: sika, härkä, lehmä, muuli, hevonen, vuohi, aasi, kukko, koira, myyrä, hiiri, rotta, mehiläinen, mittarimato, kärpänen, heinäsirkka, iilimato, etana, mato, kärsäkäs ja kyyhkynen. Jos kuolemantuomiota ei voitu panna täytäntöön syyllisen poissaolon vuoksi, koko laji erotettiin kirkosta. Näin kävi esimerkiksi mehiläisparvea koskevassa jutussa. Koko show oli ylipäätään mahdollinen siksi, että ihmiset uskoivat paljon enemmän yliluonnollisiin asioihin, joten eläinten eläimellisyyttäkään ei voitu hyväksyä järjellisesti.

Kolmas mielenkiintoinen asia liittyy ruttoon. Nykyäänhän tiedetään, että ruttoa aiheuttivat rottien kantamat kirput ja niiden bakteerit. Ihmisten mielestä kuitenkin ruttoa aiheuttivat kissat, koirat, juutalaiset, planeettojen liikkeet, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset ja komeetat. Ihmiset yrittivät niin vimmoissaan suojautua taudeilta, että toisia ihmisryhmiä, kuten juutalaisia, leimattiin syntipukeiksi ja yritettiin hävittää. Siinä sivussa rottia hävittäviä kissoja ja koiria metsästettiin ja tuomittiin paljon enemmän kuin rottia. Siitä ei tietenkään seurannut mitään hyvää, sillä esimerkiksi Oxfordin kaupunki Englannissa surmautti vuosina 1665-1666 kaikki kaupungin kissat ja koirat, jolloin rotilla oli kaupungissa vapaa temmellyskenttä.

Täytyy sanoa, että kirjassa tuli koko ajan vastaan uusia ja yllättäviä tietoja, ne kaikki eivät mahdu tähän. Sain kirjan perusteella koirasta koiramaisen kuvan: uskollisen ihmisen parhaan ystävän, joka kuitenkin säälimättä ulostaa kadulle. Ihmisestä sain paljon negatiivisemman kuvan: historian saatossa on surmattu hyvin paljon eläimiä turhaan. Nykymaailmamme saattaisi näyttää erilaiselta, jos esimerkiksi Caesar olisi keksinyt kansalleen jotain muuta huvia kuin verisiä gladiaattori-eläintaisteluja.

..."Colosseumin vihkiäisjuhlissa vuonna 80 tapettiin viikkokausia kestäneissä juhlallisuuksissa noin 9000 eläintä. Keisari Trajanus (98-117 jKr.) järjesti Daakian valloituksensa kunniaksi vuonna 106 jKr. näytännön, jonka aikana tapettiin 11 000 eläintä, joukossa satoja leijonia."...

 
kuva: https://kirjat.finlit.fi/index.php?showitem=2654

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti