lauantai 9. heinäkuuta 2016

Jonasson: Murhaaja-Anders ja hänen ystävänsä

Heippa! Toivottavasti kesä on sujunut kaikilla hyvin, minulla se on mennyt pääasiassa lukemisen ja työnteon merkeissä. Luin Cervantesin Don Quijoten ensimmäisen osan, mutten kirjoita siitä omaa postaustaan, koska en tosiaan lukenut kirjaa kokonaan, "vain" ensimmäiset 502 sivua. Syynä on yksinkertaisesti se, että kirjallisuudenkurssille vaaditaan vain ensimmäisen osan lukeminen. Kirja oli mielenkiintoinen, ja aion jossain vaiheessa lukea jälkimmäisenkin osan.

Jonas Jonasson
Murhaaja-Anders ja hänen ystävänsä
2015
suom. Laura Beck
WOY 2016
Nyt kuitenkin otsikossa esiteltyyn kirjaan eli jo ilmiöksi nousseen ruotsalaisen Jonas Jonassonin kolmanteen romaaniin Murhaaja-Anders ja hänen ystävänsä. Olen lukenut molemmat Jonassonin aiemmat kirjat Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi ja Lukutaidoton joka osasi laskea. Rakastin niitä ja ostin molemmat omaksi!

Murhaaja-Anders on veijariromaani epätodennäköisestä kolmikosta: vastaanottovirkailija Per Perssonista, pappi Johanna Kjellanderista ja nimihahmo Murhaaja-Andersista. Yleisesti kirjassa puhutaan vain vastaanottovirkailijasta ja papista, joten niin puhun heistä tässäkin. Vastaanottovirkailija ei ole erityisen menestynyt elämässään: isoisä rikastui mutta hassasi miljoonansa, isä hylkäsi hänet lapsena ja hän oli ollut aina töissä ja samalla asunut erään aiemmin Club Amoren, sittemmin tavallisen hotellin vastaanotossa. Eräänä päivänä viinan ja pillereiden yhteisvaikutuksesta pariinkin kertaan seonnut ja murhannut Murhaaja-Anders asettuu asumaan vastaanottovirkailijan hotelliin. Muutaman kuukauden sopuisan yhteiselon jälkeen pappi astuu kuvaan likaisena huijaten vastaanottovirkailijalta pariakymmentä kruunua.
Papin elämä ei ollut ollut kovin paljon ruusuisempi kuin vastaanottovirkailijan: isoisä ja isä olivat molemmat pappeja ja niin Johannastakin piti sellanen tulla. Johannan olisi myös pitänyt olla poika jotta nämä olisivat olleet tyytyväisiä. Lyhyesti sanoen molemmat olivat kokeneet kärsivänsä elämässä aikaisempien sukupolvien hölmöilyjen takia.

Murhaaja-Andersin kautta pappi keksii keinon tuottoisaan elinkeinoon, ja pian vastaanottovirkailijalla ja papilla on kaksi matkalaukkua täynnä rahaa. Mutta entä kun vihaiset asiakkaat tulevat heidän peräänsä?

Murhaaja-Anders ja hänen ystävänsä on taattua Jonassonia, veijaritarina vailla vertaa. Yllättäviä käänteitä ilmestyy, mutta niistä selvitään vähintään yhtä yllättävillä tavoilla. Romaani oli hyvin viimeistelty ja hyvä kaikin puolin, ei ole muuta kuin kehuttavaa. Silti ykkösenä minulle itselleni pysyy Lukutaidoton: siinä oli jokin lukijasta kiinni pitävä voima jota ei tässä niin vahvasti tullut esiin. Mutta suosittelen ehdottomasti kaikkia Jonassonin kirjoja, kaikki löytyvät hyllystäni! :)

" -Tarjoan sinulle työtä henkivartiokaartin päällikkönä, kaartin jonka saat itse muodostaa ja jonka on oltava paikalla niin pian kuin mahdollista. Rekryyttisi saavat kunnon palkkaa, itse saat saman kaksinkertaisena. Jos hyväksyt tehtävän, jäljelle jää vain kysymys: milloin voit aloittaa?
- En heti, sanoi Puukko-Jerry. 
- Minun täytyy ensin käydä suihkussa."

Helmet-lukuhaasteessa Murhaaja-Anders ja hänen ystävänsä menee kohtaan 30. Viihteellinen kirja.

2 kommenttia:

  1. Hei, sinulle on haaste blogissani :)

    http://noannankirjat.blogspot.fi/2016/07/sieluni-hymyt-haaste.html

    VastaaPoista
  2. Kiitos haasteesta, vastasin siihen :)

    VastaaPoista