torstai 21. heinäkuuta 2016

Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista

Jonas Hassen Khemiri
Kaikki se mitä en muista
Jonas Hassen Khemiriltä ilmestyi vuonna 2015 teos Allt jag inte minns Albert Bonniers Förlagin kustantamana Ruotsissa. Suomennoksen Kaikki se mitä en muista teki Tarja Lipponen ja suomeksi romaani ilmestyi tämän vuoden tammikuussa Johnny Knigan kustantamana. Teos palkittiin Ruotsin arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla, August-palkinnolla.

Kaikki se mitä en muista on romaani auto-onnettomuudessa kuolleen Samuelin elämästä: nimetön toimittaja haastattelee Samuelin läheisiä selvittääkseen, tekikö Samuel itsemurhan vai oliko kuolema onnettomuus. Kaikilla läheisillä ihmisillä on kuitenkin tapahtumista erilaiset muistot, joten jää kirjalijan ja lukijan tehtäväksi päätellä, mikä on lopullinen totuus. Näitä läheisiä ovat esimerkiksi Pantteri, Berliiniin muuttanut Samuelin lapsuudenystävä ja teini-iän ihastus, Vandad, enemmän ja vähemmän hämärähommia tekevä Samuelin kämppis ja paras ystävä ja Laide, tulkki, muita ihmisiä auttava mutta silti omassa elämässään inhimillinen nainen,                                              Samuelin ex-tyttöystävä.

Kirjan alussa on hieman vaikeaa hahmottaa kuka puhuu milloinkin ja kenen muistikuvissa milloinkin mennnään, koska jokaisella sivulla puhuu pari eri ihmistä eri kappaleissa ja yhden ihmisen puheenvuorot ovat maksimissaan noin sivun mittaisia. Tästä syystä kirjaa täytyy todella lukea kerralla aika pitkä pätkä, jotta pysyy kärryillä kuka oli kuka ja kuka ajatteli mitenkin Samuelista. Kappaleet kirjassa ovat nimittäin vastauksia kirjalijan esittämiin haastattelukysymyksiin, ja jokaisella ihmisellä on tietysti oma tapansa suhtautua Samueliin. Kun rytmiin sitten pääsee kiinni, lukemista ei enää halua lopettaa ja aina pitää päästä eteenpäin ja eteenpäin.

Kirjassa käsiteltyjä teemoja ovat rahahuolet, identiteetti, ystävyys ja rakkaus. Minkä verran rakkaus muuttaa meitä? Olemmeko ystävillemme se sama ihminen kuin ennen rakastumista? Milloin on kenenkin vuoro maksaa kun syödään yhdessä? Miten kumppani vaikuttaa meihin? Miten identiteetti muokkautuu? Voiko arvovalintoja tehdä jos ei ole varaa?  Teoksessa tuodaan myös hyvin esille sitä, että kenenkään muistoihin ei voi luottaa, kaikilla on aina puolueellinen näkemys tapahtumista.

"Valehtelevat. Kaikki valehtelevat."

Helmet-lukuhaasteessa Kaikki se mitä en muista menee kohtaan 17. Kirjassa juhlitaan, koska vaikka tässä romaanissa rakastuminen ja kuoleminen on oleellisempaa kuin juhliminen, en halua laittaa kaikki mahdollisia kirjoja niihin kategorioihin... :)

2 kommenttia:

  1. Tämä oli musta ideana hemmetin nerokas. Mutta mulle jäi kuitenkin maku että tämä ei missään vaiheessa lähtenyt kunnolla käyntiin. Koko ajan kirjassa väreili jotenkin sellainen, että pian alkaa tapahtumaan. Mutta sitten ei kuitenkaan. Kiinnostus Khemiriä kohtaan kuitenkin syntyi, vaikka tämä ei muhun kyllä oikein uponnut.

    VastaaPoista
  2. Ymmärrän mitä tarkoitat Kukkis, nykyhetkessä olevia tapahtumia oli kirjassa aika vähän, kaikki oli jo tapahtunut kun siitä kerrottiin. Khemiriltähän on suomennettu kaksi muutakin teosta, Ajatussuttaani ja Montecore: uniikki tiikeri. Toivottavasti nämä nappaavat enemmän sinulle :)

    VastaaPoista