tiistai 26. heinäkuuta 2016

Murphy: Dumplin

Julie Murphyn teos Dumplin ilmestyi englanniksi vuonna 2015, Peikko Pitkäsen suomennos tänä vuonna. Dumplin on romaani Willistä, nuoresta, letkeästä ja itsevarmasta naisesta. Joka myös sattuu olemaan lihava. Kaikki on hyvin, kunnes työpaikan hottis ihastuu häneen ja Will alkaa kokea uudenlaista epävarmuutta. Kuolleen tätinsä muiston rohkaisemana Will päättää myös osallistua kotikaupunkinsa jokavuotiseen missikilpailuun, ei voittaakseen, vaan ettei hän antaisi lihavuutensa määritellä häntä tiettyyn lokeroon tai estää häntä tekemästä asioita.


Dumplin on hyvin letkeä kirja joka kuitenkin yllättää syvällisyydellään ja herkkyydellään. Will on uskottava hahmo: hänen kamppailuunsa epävarmuuden ja itseluottamuksen välillä on helppoa samaistua. Pidin myös siitä miten täynnä elämää Will oli, hän ei tuntunut ollenkaan fiktiiviseltä hahmolta vaan todelliselta ihmiseltä jonka ajatusmaailmaan pääsin kurkistamaan!

"Bon ensimmäisenä päivänä Harpy'sissa ojensin käteni ja esittäydyin. "Willowdean", sanoin. "Kassanhoitaja, Dolly Parton-fani ja tämän puljun virallinen läski."


Murphy on onnistunut tuomaan romaaniinsa koskettavasti esiin tunteita: toisaalta kaipauksen ja pelon ja epävarmuuden, ja toisaalta taas rohkeuden muuttaa asioita ja olla välittämättä muiden mielipiteistä.

"Kunpa keksisin taikasanat, joiden avulla voisin kuroa umpeen todellisen itseni ja toiveminäni välillä ammottavan kuilun."

"Mutta tahdon marssia lavalle ja todistaa, ettei ole mitään pätevää syytä, miksen voisi tehdä niin tai miksi minun ei pitäisi osallistua kilpailuun."


Voin lämpimästi suositella Dumplinia kaikille, erityisesti sellaisille henkilöille jotka ovat joskus olleet epävarmoja omasta kehostaan. Dumplin on myös mukava kirja vähemmän lukeville, sillä teksti on sujuvaa ja siihen on helppoa hypätä mukaan.

"En ole yhtään niin epäilyttävissä puuhissa kuin miltä ehkä näyttää."

Helmet-lukuhaasteessa Dumplin- isosti tai ei ollenkaan menee kohtaan 8. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin.


"Ei kaupustelua, paitsi jos satut myymään keksejä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti