keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Lee: Kuin surmaisi satakielen

Kuin surmaisi satakielen
Harper Lee
Kuin surmaisi satakielen
1960
suom Maija Westerlund 1961
Gummerus
Edellinen postaukseni koski vähän aikaa sitten edesmenneen Umberto Econ muiston kunnioittamista ja hänen merkittävän teoksensa lukemista. Jatkoin samalla linjalla, ja nyt luin myös hetki sitten kuolleen Harper Leen kuuluisimman teoksen Kuin surmaisi satakielen.

Harper Lee (1926-2016) oli kotoisin Yhdysvalloista, Alabamasta. Hän opiskeli lakia ja muutti New Yorkiin asumaan, jossa hänen kerrotaan tehneen toimistotyötä.

Lee kirjoitti ensin vuonna 1956 romaanin Go set a watchman, joka suomennettiin vuonna 2015 nimelle Kaikki taivaan linnut, mutta ensin julkaistiin hänen pitkään ainoana ollut teoksensa To kill a mockinbird, Kuin surmaisi satakielen. Tämä julkaistiin vuonna 1960, sillä hänen kustannustoimittaja piti enemmän päähenkilö Scoutin lapsuuden kuvauksesta kuin parikymmentä vuotta myöhempään aikaan sijoittuvista tapahtumista Kaikki taivaan linnut-kirjassa. Kaikki taivaan linnut-romaanin käsikirjoitus löytyi vasta vuonna 2014, ja Lee antoi lopulta luvan julkaista sen.

Kuin surmaisi satakielen oli menestys heti ilmestyessään. Se voitti Pulitzer-palkinnon vuonna 1961 ja vuonna 1999 se valittiin Library Journal- lehden äänestyksessä vuosisadan parhaaksi romaaniksi. Tänäkin päivänä se kuuluu monille "lue nämä sata kirjaa ennen kuolemaasi"- listoille.

Kuin surmaisi satakielen kertoo kahdeksanvuotiaasta Scoutista, joka asuu 1930-luvulla Maycombissa, Alabamassa asianajajaisänsä ja muutamaa vuotta vanhemman veljensä kanssa. Hän on villi poikatyttö eikä sovi muottiin. Pidin siitä miten rehellisesti teoksessa kuvataan Scoutin heikkojakin puolia, kuten nujakointia ja typeriä leikkejä. Scout opettelee oikean ja väärän eroa, ja näkee ihmiset ihmisinä ihonväristä riippumatta.

Teos oli todella helppolukuinen ja luin sen kahdessa, kolmessa päivässä. Romaanissa suurin osa on dialogia, toisin kuin vaikkapa viimeksi lukemassani Ruusun nimessä, jossa oli pitkiä tarinoita uskonnosta. Kuin surmaisi satakielen on kirjoitettu yli  50 vuotta sitten, mutta on kylmäävää, miten ajankohtainen se on tänäkin päivänä. Maycombissa tuomittiin ihonvärin perusteella, tänään uskonnon, kotimaan tai etnisen taustan takia.

Helmet-lukuhaasteessa Kuin surmaisi satakielen menee kohtaan 34. Keskustelua herättänyt kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti