tiistai 30. joulukuuta 2014

Kyrö: Iloisia aikoja, mielensäpahoittaja


Tuomas Kyrö:
Iloisia aikoja,
mielensäpahoittaja
WSOY
2014
Viimeisiä päiviä viedään vuodesta 2014! Toivottavasti teillä kaikilla on ollut enemmän hyvä kuin huono vuosi ja voitte pitää lomaa nyt ja rentoutua vaikkapa joululahjakirjoja lukien. Tässä on pieni vuoden viimeinen postaus!

Iloisia aikoja, mielensäpahoittaja on Tuomas Kyrön tuorein romaani, se on tämän vuoden heinäkuulta ja järjestyksessään neljäs Mielensäpahoittaja-aiheinen teos. Romaani on hienoa luettavaa, sillä nyt siirrytään eteenpäin mielensäpahoittamisesta, muttei yhtään sen elämäniloisempaan asiaan, nimittäin arkunveistoon ja testamenttiin. Mielensäpahoittaja ehtii kokea monenlaista aina Meilahden kuntoutuksesta iPadin käyttämiseen.Yhdistellään siis päähenkilön kehittymistä ja samanlaisena pysymistä, ylipäätään luonnetta valotetaan tarkemmin.

Teoksena Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja kruunaa koko sarjan. Se näyttää lähemmin kuin mikään aikaisempi teos päähenkilön ajatuksia maailmasta. Romaanissa on paljon yllättäviä juonenkäänteitä, nokkelaa sananvaihtoa ja tuttua "ennen kaikki oli paremmin"-asennetta. Lukunautinto on taattu :)

Teosta lukiessani tulin ajatelleeksi sellaista, että Kyrön on täytynyt tehdä todella iso taustatyö kaikkia teoksiaan tehdessään, ja tämä romaani vahvistaa säännön. Kyrö laittaa päähenkilönsä pahastumaan asioista, jotka hänen täytyy itse ensin selvittää hahmoa varten. Se on mielestäni kunnioitettavaa.


Mitäs sieltä kellarin uumenista löytyikään, ellei vuoden 1991 painokset Tove Janssonin muumikirjoista Taikatalvi, Näkymätön lapsi, Muumipappa ja meri, Vaarallinen juhannus, Muumilaakson marraskuu, Taikurin hattu ja Muumipapan urotyöt. Ihanasta kirjanmerkistä kiitos kuuluu ystävälleni Emilialle. :)

Elikkä homman nimi oli se, että keksin syksyllä, että tänä vuonna voisin lukea Tove Janssonin teoksia hänen 100-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi. Ehdinkin lukea muutaman muumikirjan, ja  esimerkiksi Kuvanveistäjän tytär odottaa valmiina. Pidin todella paljon Janssonin muumiteoksista, ja aion jatkaa hänen töihinsä tutustumista :)

Ilotulitus tuo ilmaan ilon lisäksi murheellisiakin seurauksia.
kuva osoitteesta https://tiedebasaari.wordpress.com/tag/ilotulitus/

Hyvää uutta vuotta 2015!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti