sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Kyrö: 700 grammaa

Tuomas Kyrö:
700 grammaa
WSOY
2009
Täytyy myöntää, että  olen aika sanaton luettuani Tuomas Kyrön romaanin 700 grammaa. Nyt jo muutaman Kyrön kirjan lukeneena voisin sanoa, että hänen romaaneissaan toistuu eräs piirre: tykitys. Juonenkäänteitä on paljon ja ne ovat odottamattomia. Henkilöhahmot ovat hyvin erilaisia keskenään, ja hahmojen välillä onkin jännitteitä. Asioita rinnastetaan yllättävästi keskenään. Sama piirre toistuu Kerjäläisessä ja jäniksessä ja Kunkussa.

700 grammaa on teos isästä ja pojasta, Ilmarista ja Rainerista. Yleisurheilusta, pituushyppäämisestä ja Varsovan liitosta. Äidin ajan jakamisesta kirjoittamisen ja lapsien välillä. Jumalan kaikkivoipaisuudesta. Kaksoisveljesten elämästä. Elämästä ylipäätään, yksityisestä yleiseen, kaikesta maan ja taivaan, Muumäen ja lähiön takapihan välillä.

Teos kertoo isän ja pojan sopimuksesta: koska poika painoi syntyessään vain 700 grammaa ja eloonjäämistodennäköisyys oli pieni, lupasi Ilmari hypätä yli seitsemän metriä pituutta jos poika selviäisi. Tätä tavoitetta yritetään sitten täyttää keinoilla millä hyvänsä. Teoksessa vahva teema on vastuun kantaminen; Ilmarilta uhkaa koti lähteä alta, ja jotain pitää keksiä.

..." Ennen määräpaikkaan kotiutumistani minun oli päätettävä elämäänpuuttumisajankohta. Se on iso ja peruuttamaton päätös, liian aikaisista tahi myöhäisistä puuttumisista on seurannut Kolmas valtakunta, mikroateriat ja Forssa."...

..." Tutkimusteni mukaan nälkäinen ihminen on kiukkuinen ja kiukku ei edesauta kuin avioeroja ja vanhempien totaalista kyrpiintymistä lapsiinsa."...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti