maanantai 20. lokakuuta 2014

Jansson: Vaarallinen juhannus & Taikatalvi

Hellou! Tässäpä olisi vähän juttua parista muumikirjasta :)

Tove Jansson-
Vaarallinen juhannus
WSOY
1954/2014
Eli luin ensinnäkin Tove Janssonin Vaarallisen juhannuksen. Se on ilmestynyt vuonna 1954 ja kyseessä on 23. painos- voitaisiin siis jo melkein puhua, että muumikirjat ovat klassikoita, sillä ne siirtyvät aina uusien sukupolvien rakastamaksi.

Vaarallinen juhannus on tarina luonnonmullistuksesta ja teatterimaailmasta. Muumiperhe joutuu pois kotoaan suuren tulvan seurauksena ja ajautuu teatteriin. He eivät ensin tajua, minne ovat salonginkalusteensa laskeneet, mutta teatterissa asuva Emma alkaa lopulta selittää heille kuinka teatteri toimii. Ajautuvatpa muumit kehittämään oman näytelmänkin.

Vaarallisesta juhannuksesta on kyse esimerkiksi siksi, että Muumipeikko, Niiskuneiti ja Vilijonkka joutuvat vannkilaan, ja Poliisimestari jahtaa Nuuskamuikkusta, joka on sattunut saamaan 24 lasta huolehdittavakseen.

Romaani on hyvin kepeä ja sadunomainenkin. Alitajuisesti odotin, että "voi kauheaa, mitkä vahingot tulvavesi on aiheuttanut, rakenteet ja seinät ovat pilalla..." ja kun Muumiperhe palasi laaksoon, kaikki oli kuten ennenkin. Oli erittäin hauskaa huomata oma reaktioni ja muistaa, että kirjoissa kaikki todella on mahdollista. Jos kirjailija niin haluaa, niin vesivahinkoa ja homeongelmaa ei tule.

Teoksen kirjoittamisen aikaan Jansson itse oli kiinnostunut teatterimaailmasta. Hän rakasti tuohon aikaan Vivica Bandleria, joka oli teatteriohjaaja. Teoks onkin omistettu "Vivicalle." Oman elämäntilanteen vaikutuksen teoksen syntyyn siis huomaa helposti: siitä käy ilmi tuo riemu ja innostus uuden asian edessä. Jansson itse pitikin suuresti teatterista.

Tove Jansson-
Taikatalvi
WSOY
1957/2014
Taikatalvi taas on selkeästi aikuisempi kirja. Se on kirjoitettu vuonna 1957, ja Janssonin maailma on täysin erilainen. Teos kertoo Muumipeikon talvesta. Yleensä muumit nukkuvat talviunta, mutta Muumipeikko herää eikä saa enää unta. Se lähtee ulos tutustumaan uuteen vuodenaikaan. Se joutuu kohtaamaan kokonaan erilaisen maailman, jossa mikään ei ole niin kuin on tottunut ja kaikkeen pitää keksiä uusi tapa toimia.

Taikatalvi on synkkä kuvaus uuden asian pelosta ja yksinjäämisen kauhusta. Toisaalta siinä myös päähenkilö kasvaa voittaen pelkonsa ja löytää uuden ystävyyden, suuren rakkauden. Teoksessa Tuu-tikki symboloi Janssonin elämänkumppania Tuulikki Pietilää. Muumipeikolla on turvallinen olo, hän on löytänyt tärkeän henkilön elämäänsä kuten Janssonkin löysi.

http://www.kirja.fi/kirja/?ean=9789510364215
http://www.kirja.fi/kirja/?ean=9789510364192

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti