perjantai 6. toukokuuta 2016

Lauerna: Usko, toivo ja huijaus

Usko, toivo ja huijaus - Rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin
Hannu Lauerna
Usko, toivo ja huijaus
2., uud. painos
Duodecim
2015
Hannu Lauernan teos Usko, toivo ja huijaus- Rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin on lääkäriseura Duodecimin vuonna 2015 julkaisema tietokirja järjen käyttämisen tärkeydestä. Kirjassa käsitellään niin hypnoosia, skientologiaa, psykoterroria ja kuoleman kultteja.

Lauernan ansiot ovat päätähuimaavia. Hän on psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri ja psykiatrian dosentti. Koulutukseltaan hän on lääketieteen tohtori, psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti. Hän on julkaissut tieteellisiä julkaisuja ja oppikirja-artikkeleita niin unesta ja unihäiriöistä, hypnoosista, psykiatrisesta epidemologiasta, farmakologiasta, aivojen puolieroista, dissosiaatiohäiriöistä, väkivallasta ja psykodynamiikasta. Huh huh etten sanoisi.

Usko, toivo ja huijaus-teoksen uudistetussa painoksessa kerrotaan niin koti-Suomesta kuin ulkomailtakin löytyvien esimerkkien avulla ihmisten herkkäuskoisuutta hyväksi käyttävistä tahoista esimerkiksi uskonnollisissa lahkoissa ja kulteissa. Kirjan tärkein sanoma tulee hyvin esiin: ihmisen tulee käyttää maalaisjärkeään ja arvioida saamaansa tietoa kriittisesti, ja muistaa, että jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, silloin se yleensä on liian hyvää ollakseen totta.

"Turhin mahdollinen luulo näissä kysymyksissä on se, että tieto jostain syystä kilpailisi eläytymisen, tuntemisen, inhimillisen ymmärryksen ja rakkauden kanssa. Tieto on niiden hyvä liittolainen. Tieto on niiden hyvä liittolainen. Hitunen lisää järjen ja kritiikin käyttöä esimerkiksi terveyteen liittyvissä kysymyksissä ei tee meistä tunnekylmiä robotteja, ei edes jäykkiä tekokranaatteja. Rahaa se voi säästää. Lisäksi järjen käyttö voi olla oivaltamisen iloa, huumoria ja aitoa tietämättömien mutta uteliaiden vuoropuhelua."
Opin teoksesta valtavasti. Tuntuu uskomattomalta, miten ihmiset uskovat viattomasti järjettömiäkin asioita joita heille totena esittää. Varsinkin nykyään, terrorismin aikakaudella, on järkyttävää miten samat ihmiset kauhistelevat esimerkiksi itsemurhapommittajia mutta uskovat itse järjettömyyksiä tieteelliseen asuun puettuna. Totta kai kuulun itsekin tähän porukkaan. Kuten Lauerna toteaa, itse kunkin kannattaa lakata uskomasta liikaa omasta kyvystään nähdä vaivatta puhtain totuus. Huippututkijatkin tietävät, etteivät he voi tietää kaikkea. Aion kuitenkin itse lisätä kriittistä ajattelua omassa arjessani ja valmistuttuani äidinkielen opettajaksi opettaa sen oppilaillenikin.

"Puhuessaan jostain asiasta vähättelevään sävyyn erityisesti suomalaisena kertoja on tuonut esiin oman, huomattavasti laajemman perspektiivinsä ja kansainvälisen perehtyneisyytensä. Valitettavan usein tällaista argumenttia käyttävä henkilö ei tarkemmassa selvityksessä tunne asian suomalaisiakaan alkeita, puhumattakaan siitä, että hänellä olisi edellytyksiä maakohtaiseen vertailuun."

2 kommenttia:

  1. Lauerma kirjoittaa ymmärrettävästi ja ymmärtäväisesti pohdiskelevaan vaan ei valmiiksipureskeltuun tyyliin käyttäen napakkaa tieteeseen ja tietoon perustuvaa argumentointia, esim."Hyvän Kääntöpuoli"-teoksessaan. Kerrassaan kiintoisa tietokirjailija:)

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä kanssasi! Hyvää kevättä sinulle Takkutukka! :)

    VastaaPoista