maanantai 18. huhtikuuta 2016

Lee: Kaikki taivaan linnut

Kaikki taivaan linnut
Harper Lee
Kaikki taivaan linnut
Gummerus
2015
Kaikki taivaan linnut (Go set a watchman) on toinen Harper Leen teoksista. Hän kirjoitti ensin tämän romaanin, mutta koska Leen kustantaja piti päähenkilö Scoutin lapsuuteen liittyvistä takaumista, hän kirjoitti sitten Scoutin lapsuuteen sijoittuvan  romaanin Kuin surmaisi satakielen (To kill a mockinbird) ja se julkaistiin vuonna 1960. Vuotta myöhemmin se voitti Pulitzer-palkinnon, ja vuonna 1999 se äänestettiin vuosisadan parhaaksi kirjaksi Library Journal-lehden äänestyksessä. Leeltä odotettiin toista kirjaa vuosikymmeniä, mutta Kuin surmaisi satakielen oli pitkään hänen ainoa romaaninsa. Vuonna 2014 löytyi kuitenkin tämän Kaikki taivaan linnut-romaanin käsikirjoitus, ja lopulta Lee antoi luvan julkaista sen. Viime tipassa, etten sanoisi, sillä hän kuoli tänä keväänä.

Kaikki taivaan linnut on jatkoa Kuin surmaisi satakielen-romaanille; aikaa on kulunut paikkaansa hakevan, oikean ja väärän eroa opettelevan Scoutin eli Jean Louisen lapsuudesta lähes 20 vuotta. Tässä kirjassa Jean Louise palaa etelän maaseudulle Maycombiin yliopiston lomalla. Hän kuitenkin huomaa monien asioiden muuttuneen lapsuudestaan.

Kaikki taivaan linnut ei valitettavasti yllä Kuin surmaisi satakielen tasolle. Kirja ei ole huono, mutta se ei saanut otteeseensa samalla tavalla kuin seuraajansa. Minusta tuntui kirjaa lukiessa siltä, kuin minulle ei olisi annettu oikein mitään mihin tarttua. Kuin kirjassa olisi koko ajan vain kerrottu sitten menin sinne ja sitten menin tänne noin karrikoidusti. Kaikki herkkyys ja yksityiskohdat tuntuivat puuttuvan. Valitettavasti lukijana todella tuntui siltä, että käsikirjoitus todella olisi ollut tallelokerossa (josta se siis kuulemma löydettiin) 50 vuotta ja sille ei olisi tehty mitään löytämisen jälkeen. Kaikki taivaan linnut olisi voinut olla loistava kirja jos sitä olisi vielä hiottu lisää ennen julkaisemista, nyt se on ainoastaan hyvä, ihan ok, mikä on todella surullista Pulitzer-kirjailijalta. Mutta jäähän meille aina Kuin surmaisi satakielen.

Helmet-lukuhaasteessa laitan Kaikki taivaan linnut kohtaan 33. Kirjailijan viimeiseksi jäänyt kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti