maanantai 8. helmikuuta 2016

Genova: Edelleen Alice

Lisa Genova
Edelleen Alice
WSOY
2007
Alice Howland on menestyksekkään uran tehnyt viisikymppinen Harvardin arvostettu kognitiopsykologian opettaja ja tutkija, kunnes hän alkaa huomata hälyttäviä merkkejä omassa kognitiossaan. Hän ajattelee hetkellisten unohdusten ja sekavuuden kuuluvan jokaisen elämään ja epäilee oireeksi vaihdevuosia, stressiä ja väsymystä, mutta eksyessään kotinsa lähellä hän alkaa jo pelätä tulleensa hulluksi. Selitys outoon käytökseen löytyy surullisesta diagnoosista: hänellä on varhaisen iän alzheimerin tauti. 

Muistisairaudet koskettavat valitettavasti tänä päivänä todella montaa ihmistä (pelkästään alzheimeria sairastaa maassamme arviolta yli 70 000 potilasta), ja pahempaan suuntaan ollaan valitettavasti ilmeisesti menossa: Suomessa väestön ikääntyessä muistisairauksian on ennustettu lisääntyvän. Vaikka kirja on ilmestynyt vuonna 2007, se voisi kertoa aivan yhtä hyvin tästä päivästä.

Kirjassa erityistä on se, että tarina kerrotaan Alicen, sairastuneen itsensä, näkökulmasta. Tässä teoksessa pidin siitä mitä peräänkuulutin viimeksi lukemani kirjan,Älä koskaan pyyhi kyneleitä paljain käsin-romaanin jälkeen: jos kirjassa on useita kertojia ja aikahyppyjä, tarina itsessään pirstoutuu ja sitä on vaikeampi seurata. Edelleen Alicessa edetään kuukausi kuukaudelta vain ja ainoastaan Alicen itsensä kertomana. Tämän takia romaania on miellyttävää ja helppoa lukea. Myös sairauden etenemisen hahmottaa hyvin kun päähenkilö kuvaa sitä koko ajan kronologisessa järjestyksessä eikä kukaan muu sairastuneen ulkoisen käytöksen perusteella.

Edelleen Alice on kaikessa synkkyydessään kuitenkin jollain kummalla tavalla lohdullinen teos. Alussa Alice pelkää ja on hermostunut tietäessään mistä joutuu luopumaan, mutta itse asiassa tarinan edetessä hän luopuu pelosta. Jos hän unohtaa mitä oli tekemässä tai sanomassa, se turhauttaa häntä hetken, mutta sitten hän jättää asian siihen ja siirtyy seuraavaan. En tiedä onko se kaikille muistisairaille todella näin, mutta tässä romaanissa se ainakin on kuvattu uskottavasti ja luonnollisesti. Perheensä Alice saa varpailleen, mutta itse hän huolestuu sitä vähemmän mitä enemmän unohtaa.

Helmet-lukuhaasteessa Edelleen Alice menee kohtiin 19. Päähenkilö on sinun unelmatyössäsi ja 28. Perheenjäsenellesi tärkeää aihetta käsittelevä kirja. Unelmatyöni ei varsinaisesti liity psykologiaan, mutta ylipäätään opettaminen ja huippututkimuksen tekemiseen kyllä. Aihe taas on tärkeä koko perheelleni, sillä valitettavasti läheiseni sairastui alzheimerin tautiin ja  menehtyi viime syksynä.

Enemmän tietoa alzheimerin taudista: http://www.alzheimerinfo.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti