lauantai 20. helmikuuta 2016

Surullisia uutisia kirjailijarintamalta

Varmasti olettekin jo kuulleet, mutta ajattelin mainita vielä täällä blogissakin, että eilen 19.2.2016 valitettavasti kaksi tunnettua kirjailijaa on menehtynyt: Umberto Eco ja Harper Lee.

Eco syntyi vuonna 1932. Hän oli italialainen, ja hän toimi kirjailijan uransa lisäksi semiotiikan professorina Bolognan yliopistossa. Hänen tunnetuin teoksensa on Ruusun nimi, mutta hän kirjoitti paljon myös muita romaaneja. Hän toimi koko uransa opettajana, ja julkaisi myös tieteellisiä kirjoja ja artikkeleita.

Harper Lee syntyi vuonna 1926, ja hän taas oli yhdysvaltalainen. Hänet tunnetaan parhaiten romaanistaan Kuin surmaisi satakielen, ja siitä hän saikin Pulitzer-palkinnon vuonna 1961. Hänen toinen romaaninsa Kaikki taivaan linnut julkaistiin Yhdysvalloissa vasta 2014 ja Suomessa viime vuonna, vaikka Lee kirjoitti sen  jo 1950-luvun lopulla. Sanotaan, että sen käsikirjoitus oli pankin tallelokerossa josta se löydettiin kaikkien näiden vuosien jälkeen. Lee eli paljon vaatimattomamman elämän kuin Eco: Lee työskenteli lentoyhtiön toimistossa lakiopintojen jäätyä kesken. En kuitenkaan halua arvostella tai vertailla kirjailijoita, eihän asia minulle kuulu miten kukakin elämänsä elää. Toivon, että he saivat kokea hienoja asioita elämässään ja olla onnellisia. Suuren jäljen he ainakin jättivät kirjallisuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti