keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Harari: 21 oppituntia maailman tilasta

 Yuval Noah Hararin ensimmäinen teos Sapiens katsoi menneisyyteen ja seuraava kirja Homo deus tulevaisuuteen. Teos 21 oppituntia maailman tilasta taas keskittyy tähän hetkeen. Teoksellaan Harari auttaa meitä hahmottamaan yhä monimutkaisemmaksi käyvää maailmaa ympärillämme.

Yuval Noah Harari on historian tohtori ja kansainvälinen luennoija. Hän on voittanut kahdesti Polonsky - palkinnon, joka jaetaan vuosittain luovuudesta ja omaperäisyydestä humanistisissa tieteissä.


Kirja on jaettu viiteen osaan, jotka ovat teknologinen haaste, poliittinen haaste, epätoivo ja toivo, totuus ja sinnikkyys. Näiden aiheiden alle mahtuu 21 lukua koskien muun muassa nationalismia, maahanmuuttoa, sotaa ja oikeudenmukaisuutta.


Suosittelen tätä teosta oikein lämpimästi. Harari esittää todella hyviä huomioita, ja opin paljon uutta. Historian ja tieteen ammattilaisena Harari perustelee väitteensä luotettavilla lähteillä, ja nämä ovat listattuna teoksen lopussa. Käännöstyön suomeksi on tehnyt Jaana Iso-Markku.Monoteismi ei tuonut minkäänlaista parannusta ihmisten moraalinormeihin - vai uskotko todella, että muslimit ovat luonnostaan eettisempiä kuin hindut vain siksi, että muslimit uskovat yhteen jumalaan ja hindut useisiin jumaliiin ? Olivatko kristityt konkistadorit eettisempiä kuin Amerikan pakanalliset alkuperäisheimot?  Monoteismi teki kiistatta monista ihmisistä paljon aiempaa suvaitsemattomampia ja edisti siten uskonnollisten vainojen ja pyhien sotien leviämistä. Polyteistit pitivät täysin hyväksyttävänä, että eri ihmiset palvovat eri jumalia ja suorittavat erilaisia riittejä ja rituaaleja. He taistelivat, vainosivat tai tappoivat ihmisiä vain harvoin - jos koskaan - ainoastaan näiden uskonnollisten uskomusten takia. Monoteistit puolestaan uskoivat, että heidän Jumalansa oli ainoa jumala ja että Hän vaati kuuliaisuutta kaikissa asioissa. Niinpä kristinuskon ja islamin levitessä eri puolille maailmaa niiden mukana tulivat myös ristiretket, jihadit, inkvisitiot ja uskonnollinen syrjintä. (s.206)kustantajan sivut:

https://www.bazarkustannus.fi/kirja/21-oppituntia-maailman-tilasta/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti