maanantai 1. kesäkuuta 2015

James Dashner- Maze runner: Labyrintti

Nimi: The Maze runner/ Maze runner: Labyrintti
Kirjailija: James Dashner
Kääntäjä: Jussi Korhonen
Ilmestynyt: 2009/2015
Kustantaja: Delacorte Press/Basam books

Olen ollut kiinnostunut lukemaan Labyrintin jo pitkään. Kuulin siitä ensimmäisen kerrran elokuvasovituksen muodossa, joka ilmestyi syksyllä 2014. Idea vaikutti todella mielenkiintoiselta, mutta vasta nyt pääsin tarttumaan romaaniin. Luinkin sen sitten ihan parissa päivässä koska teos oli niin jännittävä.

Tuntuu siltä, että tällä hetkellä nuortenkirjallisuudessa dystopiat jylläävät. Esimerkiksi kotimainen Sinisalon Auringon ydin, Nälkäpeli- ja Divergent-sarjat kuvaavat kaikki nykyistä maailmaa pahempaa tulevaisuutta, jossa nuorien päähenkilöiden täytyy selvitä. Labyrintti liittyy joukon jatkoksi. Se kuitenkin sopii sinne hyvin, koska idea on todella persoonallinen.

Labyrintti kertoo Thomasista, joka lähetetään muisti pyyhittynä nuorten poikien sekaan erikoiseen paikkaan. He asuvat labyrintin keskellä muurien ympäröimällä Aukiolla vailla yhteyksiä ulkomaailmaan. Thomasin saapuessa jo vuosia jatkunut järjestys alkaa säröillä, ja yllättävä viestintuoja antaa tiedon lähestyvästä tuhosta. Alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan, kun labyrintistä on löydettävä tie ulos.

Pidin teoksesta, en voinut laskea sitä käsistäni. Kritiikkinä on kuitenkin sanottava, että tapahtumia on vaikeaa seurata, kun vasta kirjan loppupuolella paljastetaan, mistä on oikeasti kysymys. Miljöö on ylimalkaisesti kuvattu, lukijan kysymyksiin ei vastata. (Kuulin, että sarjan myöhemmissä osissa kokonaiskuva selkenisi.)

kuva: http://www.basambooks.fi/kirja/978-952-260-336-4/maze-runner-labyrintti/#.VWxJwkYUNJI


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti