keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Agatha Christie: Eikä yksikään pelastunut (Kymmenen pientä neekeripoikaa)

Nimi: And then there were none/ Eikä yksikään pelastunut (painokset 1-4 ja tämä) / Kymmenen pientä neekeripoikaa (painokset 5-22)
Kirjailija: Agatha Christie
Kääntäjä: Helka Varho
Ilmestynyt: 1939/ ensimmäinen suomennos 1940/ tämä 2014
Kustantaja: WSOY, yhteistyössä Bonnier Books Finland

Eikä yksikään pelastunut on suljetun paikan teemaa käsittelevä rikosromaani. Siinä kymmenen toisilleen tuntematonta ihmistä saavat kutsun Neekerisaarelle rakennettuun loistohuvilaan, kaikki eri syistä: yksi isäntäväen sihteerin sijaiseksi, toinen tarkkailemaan vieraita,  kolmas lääkäriksi isäntäväelle, neljäs ja viides vieraiden palvelijoiksi ja moni vanhan tuttavan vieraaksi lomalle. Isännät eivät kuitenkaan ilmesty paikalle, ja vieraat jäävät palvelijoiden kanssa yksin saarelle. Yhtäkkiä kuitenkin vieraat alkavat kuolla peräjälkeen; saarella on murhaaja. Kaikki kymmenen vierasta ovat tehneet murhan, jota ei voi todistaa, ja nyt murhaaja haluaa laittaa nämä ihmiset maksamaan teoistaan.

On itse asiassa aika hauska tarina, kuinka ostin tämän kirjan. Olen jo useamman viikon selaillut sitä Helsingin rautatieaseman Pocket shopissa, ja nyt kirkolla liikkeellä ollessani päätin ostaa pokkarin sieltä. Kyseiset pokkarit oli kuitenkin myyty jo loppuun. No, eipä siinä mitään, ollaanhan tässä nyt sentään Helsingin keskustassa. Suunta kohti Akateemista. Lopussa. Kamppi. Lopussa. Forum. En edes löytänyt yhtä ainutta kirjakauppaa? Tiesin Pasilan asemalla olevan toisen Pocket shopin, mutta ajattelin, etten nyt lähde sentään sinne asti kävelemään, onhan keskustassa kirjakauppoja vaikka kuinka. Tarina ei siis kerro, olisinko ihan samalla kävelymatkalla sitten saanut Pasilasta Christien kirjan. Mistä löysin teoksen lopulta? Kotipaikkakuntani Prismasta. Välillä näin päin... :)

kuva: http://www.kirja.fi/kirja/agatha-christie/eika-yksikaan-pelastunut-e-kirja/9789510408599/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti