torstai 8. elokuuta 2013

2/20-Ruoan terveysvaikutukset

Toinen kirja luettu,ja tällä kertaa Pirjo Saarnian kirjoittama tietokirja ruoan terveysvaikutuksista. Tässä sen tehtävä.

Tehtävä 12: Tee lukemastasi tietokirjasta noin 200 sanan tiivistelmä.

Miten ruoka vaikuttaa terveyteemme, ja miksi se on tärkeää? Kun miettii askel askeleelta,eikövätkö kaikki haluaisi olla terveitä? Jokainen yksilö haluaisi varmasti pienemmän riskin sairastua kansantauteihin ja virkeämmän olon jokapäiväiseen elämään. Perheet, koulu,työ- ja harrastusyhteisöt pitäisivät varmasti rauhallisuudesta ja yhteistyökyvystä. Myös yhteiskunnallisesti kansantaudit, kuten sydän-ja verisuonitaudit ovat ongelma. Ne aiheuttavat menetettyä työtehoa, sairauspoissaoloa ja alhaisempaa eläköitymisikää, ja lisäksi pitää vielä maksaa Kela-korvauksia lääkkeistä ja hoidoista. Kaikki siis hyötyisivät terveydestä.

Ruokavaliolla ei tietenkään voida parantaa kaikkia maailman sairauksia,mutta sillä voidaan ennaltaehkäistä monia. Esimerkiksi miksi turhaan kärsiä vatsavaivoista syömällä rasvaista ja vähäkuituista pikaruokaa, kun kuitupitoisella ruualla ja säännöllisellä ateriarytmillä voitaisiin välttää huono olo?

Tässä vaiheessa perimä tulee mieleen. Toki kaikilla ihmisillä on perintötekijöissään sairauksiin altistavia geenejä,mutta paljon voi ja pitää kuitenkin vaikuttaa terveyteensä itse. Totta,kaikkea ei voida selittää,kuten miksi terveellisesti elävä sairastuu siinä missä epäterveellisesti elävä ei sairastu. Pääosin kuitenkin terveellisiä elintapoja noudattavat elävät pidempään ja terveempinä kuin epäterveellisesti elävät.

Mitä ne terveelliset elintavat sitten ovat? Onko olemassa kaksi vaihtoehtoa elämälle,terveellinen ja epäterveellinen? Mitään 100% oikeaa ja väärää ruokavaliota ei ole olemassa. On vain halu pitää huolta itsestään ja perheestään,mikä johtaa pieniin valintoihin joka päivä. Sellaisia ovat täysjyväruisleipä ranskanleivän sijasta, paljon marjoja, kasviksia ja hedelmiä,maitotuotteita päivittäin ja kalaa pari kertaa viikossa. Keitettyjä perunoita uuniranskalaisten sijasta. Säännöllinen ateriarytmi. Ei tupakkaa ja kohtuudella alkoholia. Pyörällä töihin ja pari kertaa viikossa mieluisen urheilulajin harrastamista.  Ei se ole rakettitiedettä.

Terveys on vaivannäkemisen arvoista,sillä kuka haluaisi tieten tahtoen itselleen vakavia sairauksia ja jatkuvaa huonoa oloa? Sitä vaivaa kun edes ei tarvitse nähdä paljoa. Jokainen osaa käyttää maalaisjärkeä. Jos ei tiedä,voi kysyä. Terveystiedon opettajat, työterveyshoitajat, lääkärit, ravitsemusterapeutit- kaikki he tekevät työtään meidän hyvän olomme edistämiseksi. Kaikki tuntevat ruokaympyrän ja -pyramidin,ja jos haluaa tarkempaa tietoa,kirjastot pursuavat tietokirjoja. Kaikki on mahdollista, kun vain päättää niin.


5156682_t.jpg
kuva: http://www.pirjosaarnia.com/5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti