maanantai 6. tammikuuta 2014

7/20- Rakkaat toisilleen

Tässä on Helsingin Kirjamessuillakin esitellyn kirjan tehtävä. Teen tehtävän


1. Kirjoita kirjasta arvostelu.

Stefan Mosterin Rakkaat toisilleen on tarina Hampurissa asuvasta avioparista. He asuvat modernilla asuinalueella HafenCityssä, jossa rakennukset ovat tyylikkäitä. ..."Julkisivut tavallista parempaa kiveä, puuverhoiluja ja siellä täällä messinkiä , UV-säteitä suodattavaa panoraamalasia-"... Alueella asuminen on ikään kuin henkilökohtainen voitto, kun on kuitenkin kotoisin maaseudulta, viinitiloilta. He halusivat sinne asumaan, jotta näkisivät meren ja saisivat elämäänsä enemmän sisältöä kuin perinteisen viininviljelyn. Ja ikkunasta näkyykin iso joki Elbe, sehän on melkein kuin meri.

Ines ja Daniel ovat kolmenkympin puolivälissä. He ovat hahmoina mielenkiintoisia: he ovat keskenään tahdikkaita ja huomaavaisia, mutta toisaalta herää kysymys, että saavatkohan he kuitenkaan liitostaan sitä kaikkea, mitä haluavat. He ovat ihmisinä itse asiassa melkeinpä päinvastaisia: työssään Ines on perinteinen ja Daniel innovatiivinen ja luova, Ines kaipaa merta vapauden tähden, kun taas Daniel on kiinnostunut kaikenlaisten laivojen mekaniikasta. Inestä ohjaavat erilaiset tunteet, kun taas Daniel on hillitty ja järkevä. Toisaalta he kuitenkin täydentävät toisiaan loistavasti.

Ineksen ja Danielin elämässä on kaikki kunnossa aluksi, mutta Egyptin-lomallaan he näkevät lapsen, johon ihastuvat. Siispä he päättävät saada lapsen, mutta se ei käykään enää niin helposti. Alkaa tarkka suunnittelu kiertoajoista ja yhdynnän ajoittamisesta. Ineksestä ja Danielista tulee lapsettomuusklinikan vakiokäviöitä.

Kirjan kerronta on analyyttista, kaikkitietävää hänkerrontaa- lukija uppoutuu tapahtuhtumiin koska näkee, kuulee ja haistaa saman kuin henkilötkin. Kirja ei kuitenkaan tuputa tunteita valmiina ja yksinkertaisina paketteina, vaan jokaisella lukijalla on mahdollisuus uppoutua kirjaan omasta kontekstistaan. Kirjaa lukiessaan pitää myös keskittyä koko ajan, jotta ei tipahda kerryiltä hienojen sanojen rykelmässä.

Teoksessa käytetty kieli on mielestäni loistavaa. Sanat ovat harkittuja eivätkä mitenkään tavanomaisia. Ne ovat tarkasti tilanteisiin sopivia ja kuvailevia. Mielestäni kieli tekeekin Rakkaat toisilleen- teoksesta niin upean lukukokemuksen. Tarinana lapsenkaipuu ja viininmyyjän ja kaupunkisuunnittelijan työ itsessään ei olisi välttämättä kovin kiinnostava, muuta Moster osaa rakentaa tarinansa niin analyyttisesti ja tarkkanäköisesti, että jokainen sivu on nautinnollista luettavaa.

Henkilökohtaisesti pidin eniten Danielin työnkuvauksesta. En olisi ikinä osannut  ajatellekaan kaupumkisuunnittelun olevan niin moniulotteista ja monitavoitteista kuin se on. Kirjaa lukiessa tulee pakostakin miettineeksi, miltä maailma voisi näyttää jos kaupunkisuunnittelijoille antaisi vapaat kädet toteuttaa mahdollisimman toimivan kaupungin ilman budjettia.

... Tomke Petersen keskusteli Danielin kanssa kaikista mahdollisista aiheista jotka liittyivät hänen kansainvälisesti toimivan suunnittelutoimistonsa toiminta-alueisiin, liikenteestä, energiasta, ympäristöstä, kaupungista, vaihtoi jatkuvasti abstraktiotasoa, hyppäsi välillä lähes filosofisiin sfääreihin- "Mitä arvelette: millainen arvo esteettisellä kokemuksella on urbaaniin elintilaan samaistumisella hyvin ansaitsevan eliitin keskuudessa?"- laskeutui sitten kuitenkin äkkiä melkein huvittavan konkreettiselle tasolle ja tiedusteli, mitä Daniel keksisi tehostaakseen kotitalousjätteiden käyttöä energiantuotannossa.



kuva: http://www.siltalapublishing.fi/fi/kirja/kaannetty-kaunokirjallisuus/117/rakkaat-toisilleen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti