perjantai 27. joulukuuta 2013

6/20- Tuntematon sotilas

Moi taas! Sain Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan luettua, ja tässä on sen tehtävä.

Teen tehtävän


16. Oma tehtävä, joten kirjoitan siitä, minkälaisena kirja kuvaa sotaa. 

Asiasta on sovittu opettajan kanssa :)

Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan on sanottu kuvaavan Jatkosotaa rivimiehen näkökulmasta, ja tästä olen samaa mieltä. Romaanissa olisi voinut olla paljonkin filosofista ja psykologista pohdintaa sodan ja toisen ihmisen tappamisen oikeutuksesta, mutta tätä pohdintaa ei ollut. Kirja oli siis hyvin käytännönläheinen ja siinä kuvattiin, kuinka konekiväärikomppania käyttäytyi rintamalla. He eivät edes yhdessä keskustelleet tappamisen oikeutuksesta, saatika käyneet juttelemassa esimerkiksi sotilaspastorin kanssa, vaan uusille täydennysmiehillekin sanottiin heti kättelyssä, että tappaminen pitää hyväksyä omassatunnossaan. Saatettiin jopa vitsailla, kuinka tapettavat vastustajat eivät ole edes ihmisiä.

Kirja kuvaa sotaa kriittisesti ja negatiivisesti, ja sotilaita ilman runebergiläistä sankarimyyttiä. Romaanissa tulee ilmi, kuinka miehiä pelottaa, ja aina on nälkä ja puute. He suorittavat tehtävänsä, koska ne ovat heille määrätty. He pitävät yllä niin sanotusti "aatteen paloa" jotta jaksaisivat jatkaa ja sota ei jäisi luovutusvoitoksi. 

Tuntematon sotilas on todellakin suomalaisen sotilaan muistomerkki, Siinä kerrotaan suoraan, että sotilaita pelottaa, mutta he ovat kuitenkin rehellisiä ja yritteliäitä. Kuvatun konekiväärikomppanian jäsenistä yksikään ei harkitse rintamalta karkaamista, eivätkä he myöskään suunnittele antautumista. Sotilaat ovat siis asialleen omistautuneita.

Romaanissa toistuu ajatus siitä, että sodankäynti on turhaa. Miehiä kaatuu koko ajan, ja lopputulos on, että Suomi joutuu perääntymään Neuvostoliiton lyödessä Saksan. Voisi jopa sanoa, että muutamien ihmisten päätösten takia moni kansakunta joutuu kärsimään. Sotilaita tämä raivostuttaa varsinkin kirjan loppupuolella, kun heidän työnsä ja kärsimyksensä heitetään hukkaan. Monet myös miettivät sitä, kuinka oma maatila menetettiin Neuvostoliitolle, tai raskaana oleva vaimo on kotona yksin lasten kanssa, tai vastikään kihloihinmenneenäkin täytyy puoliso jättää sodan takia ja tulla rintamalle.

Yhteenvetona voisi sanoa, että sotaa kuvataan hyvin maanläheisesti ja sotilaita kunnioittaen.

... Rokka pani sormusverstaansa vehkeet sängyn alle ja sanoi: 
- No nii, poika. Tule! Issäis opettaa siut sotimaa.
- Mitä aseita?
-Siel on kyl.
He nousivat korsusta yhdyshautaan, ja Rokka kuljetti Hauhian pienen haudanmutkan taakse, jossa oli riuku.
- Täss on käymälä.
- Onko noi lentolehtisiä?
- On. Hää meil laitteloo käymäläpaperinkii.
Rokka näytti lentolehtistä, jossa suomalaisia sotilaita kehotettiin tappamaan upseerinsa ja siirtymään puna-armeijan puolelle.
- Näät sie mitä tääl toisella puolella on? Tää lappu jos kell' on mukana ku antautuu ni sille taataa henk. Jot piä sit mielessäis. Ota mukkaa ko lähet. 


Tuntematon sotilas (Bestseller)
kuva: http://www.wsoy.fi/kirjat/-/product/no/9789510182123

Lopuksi vielä sellaista tilannepäivitystä, että sain joululahjaksi Stefan Mosterin Rakkaat toisilleen- romaanin ja Koirien maailmanhistoria- tietokirjan. Rakkaat toisilleen on jo hyvässä vauhdissa, joten saatan saada sen tehtävän tänne jo ennen loman loppumista . :)

1 kommentti:

  1. Valitsit hyvän kohdan tekstinäytteeksi, hyvä Lintunen! Eikö todella koko kirjasta löytynyt yhtään filosofista ja psykologista pohdintaa sodan ja toisen ihmisen tappamisen oikeutuksesta? Täytyypä katsoa itse... Saitpa hyviä kirjoja lahjaksi - mainiota. Lukupuhtia uuteen vuoteen toivottaen, ope.

    VastaaPoista