sunnuntai 27. lokakuuta 2013

4/20- Anna karenina

Nyt on siis Anna Kareninan tehtävän aika! Teen tehtävän


3. Vertaile kirjaa ja siitä tehtyä elokuvaa/teatteriesitystä/peliä.

  Venäläinen Leo Tolstoi kirjoitti Anna Kareninan vuosina 1875-1877. Se kertoo kahdesta rakkaustarinasta: kaikkien sääntöjen mukaan sujuvan Levinin ja Kittyn rakkaustarinan ja kaikkia sääntöjä rikkovan Annan ja Vronskin. Katsomani elokuva oli uusin versio, vuonna 2012 ilmestynyt Joe Wrightin ohjaama ja Tom Stoppardin ohjaama Anna Karenina.

Kirja
 Kirja oli pitkä, 910 sivua ja välillä tuntui että asiat eivät mene eteenpäin ollenkaan. Vauhti on tasaisen rauhallisesti etenevä ja se kertoo todella tarkasti ihmisten tunteista, ajatuksista ja tarkoitusperistä. Levinin yhteiskuntapoliittisista ajatuksista kerrotaan paljon ja ne tunnetaan muutenkin maailmalla ylipäätään tolstoilaisina ajatuksina; ehkä Tolstoi kirjoitti Leviniin itseään. Leo Tolstoi tahtoi luopua omaisuudestaan köyhien hyväksi ja tehdä ruumiillista työtä. Samoin Levin ihailee talonpoikien yksinkertaista elämäntapaa. Annan ajatuksista kerrotaan myös paljon. Hän on elänyt koko elämänsä ilman romanttista rakkautta ja intohimoa. Hän elää sovinnaista elämää, kunnes tapaa Vronskin ja saa kaikki mahdollisuudet onneen. Hän on kuintenkin tottumaton antamaan rakastetulleen vapautta ja häntä kalvavat epäilykset ja syytökset. Tämän takia lukija ymmärtää hänen valintansa.

Elokuva
Elokuvaan oli otettu kirjan tärkeimmät kohtaukset, ja kohtauksesta toiseen siirryttiin teatterityyppisesti lavasteita vaihtamalla. Mielestäni tämä teki elokuvasta katkonaisen. Sinänsä elokuva toimi hyvin, sillä valitut kohtaukset oli toteutettu hyvin ja lavasteiden siirtämis-siirtymät säästivät aikaa. Kuitenkin elokuvasta jäi vaikutelma että se oli torso verrattuna kirjaan. Elokuvassa ei ollut ollenkaan kuvattu ihmisten ajatuksia, joten valintojen syytäkän ei voi ymmärtää.

Kaiken kaikkiaan suosittelisin ennemminkin lukemaan kirjan kuin katsomaan elokuvaa jos haluaa saada todellisen käsityksen Anna Kareninasta. Jos pelkästään katsoo elokuvan voi tuomita vanhan klassikon turhaan.


  Anna Karenina (WSOY:n klassikot)
kuva: http://www.wsoy.fi/kirjat/-/product/no/9789510320051
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti